Tahukah
anda terdapat beberapa kategori individu yang mempunyai kecenderungan yang
tinggi untuk mengalami stroke?
Terdapat
beberapa faktor yang akan menyebabkan seseorang mempunyai kecenderungan yang
tinggi mengalami stroke. Antara faktor yang menyebabkan seseorang mengalami
stroke adalah seperti berikut:
1) Tekanan darah tinggi (hipertensi).
Tekanan
darah tinggi akan menyebabkan tekanan pada dinding arteri. Apabila berlaku
tekanan yang tinggi pada dinding arteri,
ia akan merosakkan dinding-dinding arteri sehingga pecahnya salur darah
dan menyebabkan stroke berlaku.
2) Diet.
Diet
yang tinggi kandungan garam dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, sementara
diet yang banyak makanan berlemak dan manis dikaitkan dengan pengasaran
permukaan dan penyempitan arteri. Tekanan darah yang tinggi mahupun penyempitan
arteri akan mewujudkan kemudngkinan salur darah pecah sehingga berlakunya
stroke.
3) Penyakit kencing manis (Diabetes).
Mereka yang menghidap kencing manis mengalami
lebih kemungkinan mengalami tekanan darah tinggi dan aterosklerosis, dan oleh
itu lebih berisiko mengalami strok.
4) Pernah mengalami TIA. Baca lanjut mengenai TIA di sini:
Dianggarkan
seorang dari lima yang mengalami strok penuh pertama, pernah mengalami satu
atau lebih TIA sebelumnya.
Fibrilasi atrium. Jenis degupan jantung yang tidak
teratur ini meninggikan risiko pembentukan gumpalan darah di dalam jantung,
yang kemudiannya mungkin tertanggal dan dibawa aliran darah ke otak.
5) Merokok.
Merokok
mempunyai pelbagai kesan negatif kepada arteri dan dikaitkan kepada tekanan
darah yang lebih tinggi yang mengundang kepada berlakunya stroke.
6) Tabiat minum (alkohol) yang kerap.
Individu
yang mempunyai tabiat meminum alcohol dalam tempoh yang panjang akan menaikkan
tekanan darah yang boleh menaikkan tekanan darah ke ketinggian yang berbahaya
dan mungkin menyebabkan saluran darah di otak pecah.
7) Sesetengah jenis pil perancang keluarga.
Sesetangah pil perancang boleh menjadikan darah lebih pekat dan lebih berkemungkinan bergumpal. Darah yang bergumpal akan menyebabkan tekanan darah semakin meningkat.
Faktor-faktor risiko Stroke yang tidak boleh dikawal.
1) Umur.
Strok
lebih kerap terjadi kepada mereka yang berumur di atas 55 tahun, dan kadarnya
terus meningkat dengan meningkatnya umur seseorang. Ini mungkin kerana
arterosklerosis mengambil masa yang lama untuk terbentuk dan arteri menjadi
kurang kenyal dengan pertambahan umur, menaikkan risiko tekanan darah tinggi.
2) Jantina.
Lelaki
lebih berisiko mengalami stroke berbanding wanita, terutamanya di bawah umur 65
3) Sejarah keluarga.
Mempunyai
saudara terdekat yang pernah mengalami strok akan meningkatkan risiko mengalami
stroke.
Bagaimanakah
cara untuk mengurangkan risiko mengalami stroke?
Secara
amnya, terdapat 2 cara utama untuk mengurangkan risiko stroke yang perlu
diamalkan ketika usia muda lagi. Jangan ketika sudah menghidap tanda-tanda awal
baru kita hendak berjaga-jaga.
Pemakanan
Kebanyakan
masalah seperti darah tinggi, obesiti dan kencing manis adalah berpunca
daripada diet pemakanan yang tidak seimbang. Kurangkan makan makanan yang
berlemak, bergaram dan mempunyai kandungan gula yang tinggi. Banyakkan
mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan
untuk mengawal tekanan darah anda.
Senaman
Bersenam
dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan kita. Setiap kali makan makanan yang
berminyak, minyak tersebut akan menyekat salur darah atau dinding arteri yang
boleh menyebabkan salur darah tersumbat dan pecah. Untuk memastikan salur darah
kita berada dalam keadaan yang baik, melakukan senaman 3x seminggu sangat
penting untuk membakar lemak-lemak yang terdapat pada salur darah.
Bagaimana
jika seseorang sudah mempunyai tanda awal stoke, atau sudah diserang stroke?
Kajian
menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang tinggi anti oksidan mampu membantu sel-sel yang telah
mati akibat serangan stroke untuk pulih kembali. Berikut merupakan 4 tumbuhan
utama yang tinggi anti oksidan yang dapat membantu pesakit stroke.
1. Polygonum Cuspidatum (Japanese Knotweed)
Polygonum Cuspidatum merupakan sumber utama kepada bahan RESVERATROL yang juga terdapat dari ektrak kulit dan biji anggur merah.
Resveratrol mengandungi bahan polifenol dan antioksidan yang dapat membantu untuk melambatkan penuaan, merendahkan kolestrol, meredakan tekanan darah, meningkatkan tenaga berterusan dan juga dapat membantu mengawal berat badan.
Kajian makmal telah membuktikan Resveratrol melawan penuaan di peringkat selular, mengaktifkan tindakan genetic (DNA) untuk mengawaltur tindakbalas dalam badan yang normal.
Untuk pesakit yang mengalami stroke, resveratrol ini membantu mengaktifkan semula DNA dan sel-sel yang mati akibat pecahnya salur darah ketika stroke menyerang para pesakit. Secara tidak langsung, pengambilan yang konsisten akan dapat membantu memperbaiki sel-sel mati akibat daripada stroke.
2. Muscadine Grape
Muscadine Grape ialah satu spesies anggur yang sangat unik kerana ia mengandungi lebih 1 (satu) kromosom dari tumbuhan biasa, iaitu 20 kromosom. Kelebihan ini menjadikan ia spesis anggur yang paling kaya dengan POLIFENOL, satu bahan penting yang sangat baik untuk kesihatan terutamanya untuk pencegahan kanser.
Dalam kes pesakit stroke, polifenol juga dapat membantu memperbaiki sel-sel yang sudah tidak berfungsi. Siapa sangka sel yang telah mati akibat pecahnya salur darah pada tubuh manusia boleh terhasil semula untuk membantu sistem dala tubuh badan manusia? Ya, ia bukan perkara yang ajaib. Kerana setiap satu (1) minit sememangnya 6 juta sel akan mati di dalam tubuh kita. Pertukaran dan penambahbaikan sel akan berlaku dengan cepat apabila kita mengambil suber makanan yang tinggi anti oksidan!
Satu lagi bahan penting ialah Asid Ellagik yang tinggi yang membantu untuk menghentikan tindakan kimia penyebab kanser. Ia mempunyai sifat anti-mikrob dan anti-virus.
3. Purple Carrot
Purple Carrot merupakan sumber terbaik untuk Vitamin A, sumber ANTIOKSIDA yang MUJARAB termasuk antocianin (yang menyebabkan warna merah menyala, ungu atau biru pada buah).
Antocianin membantu untuk kesihatan saluran darah dan platlet. Punca berlakunya stroke ialah salur darah yang mengandungi kepekatan lemak yang tinggi menyebabkan darah tidak dapat beredar dengan baik, tersumbat sehingga pecahnya salur darah. Dengan purple carrot, ia dapat membantu mencairkan semula platlet yang bergumpal dalam salur darah sekaligus mengurangkan tahap kepekatan darah.
4. European Elderberry (Sambucus Niagara)
Elderberry merupakan satu tumbuhan yang terkenal dalam rawatan tradisional untuk flu/selsema terutamanya influenza B. Ia dapat mengurangkan kesan akibat influenza seperti sakit otot dan ketidakselesaan akibat selsema.
Ia mengandungi unsure Flavonoids, salah satu sumber antioksida yang sangat baik untuk mengukuhkan system imunisasi untuk melawan jangkitan bacteria dan virus.
Bukan sekadar antioksidan, Elderberry juga ada vitamin A,B, C dan nutrient seperti asid amino. Kesemua nutrient ini baik untuk menguatkan imunisasi, merendahkan kolestrol, beri pelindungan kepada penyakit-penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung & stroke.
Dan
tahukah anda, ke empat-empat bahan tersebut terkandung dalam satu tonik merah
yang dipanggil Vivix Shaklee?
Dan
Alhamdulillah, sudah ramai pesakit stroke yang pulih dengan mengambil vivix Shaklee sebagai supplimen harian mereka. Berikut merupakan antara testimoni pesakit
stoke yang pulih dengan bantuan Vivix Shaklee ini.
Mari kongsikan bersama orang tersayang. Semoga dengan pengambilan Vivix Shaklee ini, insan-insan yang kita sayangi dapat pulih daripada stroke.
Hubungi / Whatsapp saya segera di 0128660655.
Sekian, salam sayang.
Azieyana Aziz,
SID 1185491
FB: Zie Azieyana
No comments:
Post a Comment